Nicolai Abildgaard Eserleri ve Biyografisi

Nicolai Abildgaard Eserleri ve Biyografisi

Nicolai Abildgaard (1743 - 1809)

 

Danimarkalı Neoklasik ressam, heykeltıraş, mimar, mitoloji ve anatomi profesörü Nicolai Abildgaard 1743’de Kopenhag’da doğdu. Resim eğitimini Royal Danish Academy of Art’da aldı. Akademide Johan Edvard Mandelberg ve Johannes Wiedewelt’in öğrencisi oldu. İtalya’da bir süre kendisini yetiştirdi. Öğrenciliği süresince çok sayıda ödül ve madalya kazandı(1764-1767). Daha sonra Profesör Mandelberg’in asistanlığını yaptı ve onunla birlikte 1769’a kadar Fredensborg kraliyet sarayının dekorasyonunda görev aldı. Her ne kadar dönemin sanatçıları kendilerini geliştirmek için genellikle Paris'e seyahat etseler de, Abildgaard Roma'ya gitmeyi seçti ve 1772'den 1777'ye kadar burada kaldı. 1776'da Jens Juel ile Napoli gezisi yaptı. Tarih resmi türüne odaklandı. Roma'da, Annibale Carracci'nin Palazzo Farnese'deki freskleri ve Rafael, Titian ve Michelangelo resimleri üzerinde çalıştı. Ek olarak başka sanat disiplinlerini de (heykel, mimarlık, dekorasyon, duvar resimleri) okudu ve mitoloji, eski eserler, anatomi ve perspektif bilgilerini geliştirdi. 

 

1778 yılında, Akademi’ye katıldıktan hemen sonra bir profesörlüğe atandı. Neoklasik üslubun resmine ek olarak mitoloji ve anatomi dersleri verdi. Akademi’deki pozisyonunun ötesinde, 1777’den 1794’e kadar bir sanatçı olarak çok üretkendi. Sadece görkemli işler değil, aynı zamanda vinyet ve illüstrasyon gibi daha küçük parçalar da üretti. Kraliyet tarihi ressamı olarak, Danimarka hükümeti tarafından Christiansborg Sarayı'ndaki Şövalyeler Odası'nın (Riddersal) tamamını dekore etmek üzere görevlendirildi. Prestijli ve kazançlı bir görevdi. Tarihi tasvirleri, hükümeti yücelten alegorik ve mitolojik unsurlarla birleştirdi. Abildgaard'ın profesörü Johan Edvard Mandelberg çalışmalarını süslemeler ile destekledi. 

 

Old Norse kostümleri tasarladı. Sokrates ve Ossian’ın eserlerini resimledi. Nicolai Abildgaard 18. Yüzyıl’ın önemli klasikçilerindendir. Pedagojiye hakimiyeti ve 1789’a kadar Kopenhag Akademi direktörlüğü sayesinde sanatın gelişmesine ciddi katkıları oldu. Friehedsstötten (1792-1797) ve Emiliekilde’de (1780) mimarlık yaptı. Romantik Alman ressamlarından Friedrich ve Runge’yi yetiştirdi. Sanatçı, 1781 yılında Anna Maria Oxholm (1762-1822) ile evlendi. 1803'teki ikinci evliliğini Juliane Marie Ottesen ile yaptı (1777-1848). İki oğlu ve bir kızı vardı. 1809'da Frederiksdal'da öldü. Nicolai Abraham Abildgaard, Kopenhag'daki Assistens Mezarlığı'na gömüldü.  

 

Christianburg Şatosu için yaptığı resimler 1794’te yangında yok olmuştur. Ancak Ossian, Shakespeare ve Holberg’den ilham alarak yaptığı diğer eserleri korunmaktadır.

SANATÇININ KANVAS TABLO ESER GALERİSİ

  • Philoctetes
  • III Richard

    Etiketler: ünlü sanatçıların biyografileri
    Ekim 16, 2019
    Listeye dön
    cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR